Maślany piernik z kawałkami czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Piernik, który dla was dziś przedstawiam wyróżnia się nie tylko kawałkami czekolady, intensywnym smakiem przypraw, ale też smakiem maślanym. Do klasycznych pierników dodaje się mleko, ja jednak postanowiłam trochę odejść od tradycji zamieniając na maślankę. Efekt okazał się udany.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 350 g mąki(2 szklanki )
    300 ml maślanki(1 opakowanie)
    200 g miodu
    50 g cukru(5 łyżek)
    50 g czekolady gorzkiej(1/2 tabliczki)
    30 g przypraw do piernika(1 opakowanie)
    20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
    10 g cynamonu(1 łyżeczka)
    2 jaja
    polewa
    100 g czekolady gorzkiej

Maślany piernik z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę kroimy na mniejsze części. Mąkę, cukier, miód, przyprawę do piernika oraz cynamon mieszamy ze sobą. Dodajemy jaja. Mieszamy. Dodajemy maślankę. Miksujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy.
    Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą gorzką.

Komentarze

Podobne przepisy