Maślano-mleczne rogale z makiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nie ma jak domowy rogalik upieczony na śniadanie lub kolację. Niezwykle chrupiący, maślany i pyszny. Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jak dla mnie to już do niego nie potrzeba więcej dodatków. Bardzo polecam, upieczcie, a zobaczycie jak są pyszne. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki tortowej
    pół szklanki ciepłego mleka

    Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    2 kopiaste łyżki masła
    około 1 szklanka ciepłego mleka

    Dodatkowo:
    1 łyżka masła
    2 łyżki sypkiego maku
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżeczka masła do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Ciasta Rogale Rogaliki

Maślano-mleczne rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, jajko, masło i następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki, każdy placek kroimy na 4 trójkąty i zwijamy formując rogaliki.
  • 4. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszce posmarowanej masłem, łyżkę masła roztapiamy i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik, obsypujemy obficie makiem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • 5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia.
  • 6. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 dużych rogali. Najlepiej użyć masła 82 %.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.99 (150 ocen)

rogale

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować