Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego polecam upiec właśnie takie bułeczki.Co prawda wymagają trochę czasu,ale zapewniam,że warto.Są pyszne,delikatne i mięciutkie.Jagody goji do nich idealnie pasują.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    3 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 jajko
    1 łyżka cukru waniliowego
    pół szklanki cukru
    5 dag masła
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    pół szklanki suszonych jagód goji

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Drożdże rozcieramy z z jedną łyżką cukru,jedną łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Masło roztapiamy i studzimy.
    Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,masło,utarte jajko z cukrami i jagody goji,następnie w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto.
    Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.
  • Formowanie bułek. 2. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy formujemy niewielkie bułeczki.
  • Do pieczenia. 3. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Upieczone. 4. Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut do zrumienienia.

Porady

Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.Z przepisu wychodzi około 16-18 bułeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy