Maślankowe pancakes z wanilią

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pancakes z każdym dodatkiem są pyszne, szybko znikające z talerzyka.A te bazujące na maślance są bardzo delikatne, leciutkie i po prostu zachwycają swoją prostotą:)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 240 gramów
    - maślanka: 2 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - wanilia laska: 0.5 sztuki

Maślankowe pancakes z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślankowe pancakes z wanilią 1. Żółtka lekko ubić z olekem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy