Maślankowe naleśniki z dżemem

0 (0 ocen)

pyszne naleśniki z domowym dżemem

Składniki:


  • 2 jajka
    1/2 szk mleka 3,2%
    3/4 szk maślanki naturalnej
    3/4 szk oranżady białej
    2 szk mąki pszennej typ 500
    2 szczypty soli
    3 łyżki oleju
    Dodatkowo :
    domowy dżem czereśniowy
    cukier puder

Maślankowe naleśniki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, dodać płynne składniki i wymieszać najlepiej trzepaczką. Następnie dodać sól i mąkę i ponownie wszystko dokładnie wymieszać na jednolite i gładkie bez grudek ciasto. Rozgrzać patelnie do naleśników, nalewać na patelnię porcje ciasta rozprowadzając je po powierzchni patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone naleśniki smarować dowolnie dżemem i zwijać np. jak te w rożki. Zwinięte naleśniki układać na talerze i oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy