Maślankowe naleśniczki z twarożkiem i pomarańczą

0 (0 ocen)

Miniaturowe naleśniczki na maślance, delikatne dzięki ubitej pianie z białek, podane z twarożkiem, dżemem pomarańczowym i cząstkami pomarańczy, pycha :)

Składniki:

  • NALEŚNICZKI:
    2 szklanki mąki pszennej
    duża szczypta soli
    2 jajka rozmiar L
    około 2,5 szklanki naturalnej maślanki
    olej do smażenia
    PONADTO:
    3 pomarańcze
    50 dag półtłustego białego sera
    cukier do smaku – u mnie 6 łyżeczek
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    2-3 łyżki kremówki
    kilka łyżeczek pomarańczowego dżemu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Przystawki

Maślankowe naleśniczki z twarożkiem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNICZKI:
    Oddzielić żółtka od białek.
    Mąkę przesiać, wymieszać z solą.
    Do mąki dodać żółtka i większą część maślanki, zmiksować.
    Odstawić na 30 minut.
    Po tym czasie dodać jeszcze tyle maślanki, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany, oraz ubite na sztywną pianę białka.
    Na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię (ja smaruję przy pomocy złożonego papierowego ręcznika kuchennego) wlewać niewielkie porcje ciasta.
    Naleśniczki o średnicy 7-8 cm smażyć z obu stron na rumiano.
  • 2. NASTĘPNIE:
    Pomarańcze dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą i zetrzeć trochę skórki do przybrania.
    Owoce obrać razem z białą błonką, ostrym nożem wyciąć filety z cząstek.
    Z „ogryzka” wycisnąć sok i dodać do sera wraz z cukrem, cukrem wanilinowym i kremówką, dokładnie wymieszać.
    Naleśniczki podawać z twarożkiem, pomarańczowym dżemem i cząstkami pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować