Maślankowe muffiny z borówkami amerykańskimi

0 (0 ocen)

Delikatne, maślankowe i wilgotne babeczki :)

Składniki:

  • kładniki suche:

    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    10g cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli


    Składniki mokre:

    1,5 szklanki maślanki naturalnej
    2 jajka
    6 łyżek oleju


    i dodatkowo

    1,5 szklanki borówek amerykańskich
    jedna polewa z białej czekolady
    jedna polewa z ciemnej czekolady

Maślankowe muffiny z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00173f8 1. Mąkę przesiewany do miski. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i sól.
    W drugiej misce łączymy ze sobą rozbełtane jajka, olej oraz maślankę.

    Mokre składniki przelewamy do suchych. Mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy borówki amerykańskie i delikatnie mieszamy.

    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami do około 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut - do czasu aż muffiny się zarumienią i delikatnie popękają a sok z borówek będzie z nich wypływał.

    Po upieczeniu wylewamy na nie polewy z białej i ciemnej czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy