Maślankowe gofry z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kto nie lubi pysznych pulchniutkich gofrów ? Te są pachnące cynamonem... Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci-to taka słodka rozpusta poprawiająca nastrój w paskudny zimowy dzień, kiedy nie chce się wyściubić nosa na spacer, jemy je bez wyrzutów sumienia , są pyszne!

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na gofry:
    15 dag mąki pszennej tortowej
    10 dag cukru brązowego
    150 ml mleka 3,2%
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    70 ml maślanki naturalnej
    6 dag roztopionego masła
    1 jajko
    Szczypta soli

    Frużelina z wiśni:
    20 dag wiśni z kompotu
    100 ml soku z wiśni
    2 łyżki brązowego cukru
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej

    Dodatkowo:
    Bita śmietana
    Syrop trzcinowy lub klonowy do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Maślankowe gofry z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce mieszamy sypkie składniki: Mąkę, cukier trzcinowy, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli.

    Żółtko jajka miksujemy z mlekiem maślanką oraz roztopionym masłem, dodajemy sypkie składniki, krótko miksujemy tylko do połączenia.
    Z białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.

    Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty.
    Przekładamy na kratkę, lekko studzimy.
  • 2. Frużelina: wiśnie z syropem i brązowym cukrem zagotowujemy zagęszczamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną w łyżce wody, gotujemy dwie minuty zastawiamy z ognia. Studzimy.

    Gofry podajemy z bitą śmietaną i fruzeliną, polane syropem trzcinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować