MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM

5 (147 ocen)

  • 20 min

Delikatne, puszyste i do tego ze smaczną kruszonką ciasto do kawki.

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka maślanki lub gęstego jogurtu naturalnego
    1 szklanka cukru
    2,5 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki oleju
    1 cukier waniliowy

    kruszonka:
    180g mąki pszennej
    100g cukru
    1 mały cukier waniliowy
    1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masła 

    wierzch:
    ok.400 g rabarbaru
    3-4 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Maślankowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać , pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem,

    odstawić na około 20 minut aż puści sok.
  • 2. Składniki ciasta zmiksować: najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki,

    a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przemieszać.
  • 3. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

    [wymiary blachy 36 x 26 cm].
  • 4. Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.
  • 5. Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy

    - tak aż kruszonka stanie się sypka.

    Kruszonką posypać rabarbar.
  • 6. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 50 minut.

    Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować