Maślankowe babeczki z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne, nasączone sokiem z czerwonej porzeczki, ciemne od koloru cukru. Szybko się je wykonuje i jeszcze szybciej znikają ze stołu. U mnie były pieczone 2 porcje – dla wnuków w małych foremkach, dla dorosłych w dużych foremkach. Ilość babeczek dla dużych form – 10 sztuk, dla małych – 15 sztuk.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Foremki do babeczek
    200 g mąki
    1/2 szklanki cukru trzcinowego(pojemność szklanki 200 ml)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki maślanki o temp. Pokojowej
    50 dag stopionego masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    Sól do smaku
    1 duże jajko
    Tłuszcz do foremek
    1 szklanka obranych z szypułek porzeczek+ do dekoracji
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Maślankowe babeczki z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: porzeczki opłukać, wysuszyć, zmrozić około ½ godziny. Do miski wsypać obie mąki, cukier, środki spulchniające, sól, wymieszać składniki. Do garnka ze stopionym masłem dodać maślankę, jajko – dokładnie wymieszać. Porcjami dodawać składniki sypkie, mieszać. Foremki natłuścić. Wlać ciasto do ¾ wysokości formy, posypać porzeczkami, lekko wcisnąć w ciasto. Piec w temp. 175 stopni 25 minut. Przestudzone babeczki posypać cukrem pudrem

Porady

1.do ciasta można dodać aromat waniliowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Maślanka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować