Maślankowa zupa koperkowa

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Rozgrzewająca zupka na zimowe wieczory.

  • 30 min

Składniki:

  • Pęczek koperku,
    2 marchewki,
    1/2 ogórka konserwowego,
    koper z ogórków konserwowych,
    1 kostka rosołowa,
    300 g maślanki 1,5%
    3 łyżki mąki,
    2 łyżki masła,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa uniwersalna.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Maślankowa zupa koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, myjemy kroimy w plasterki a plasterki i słupki wsypujemy do graczka z 1,5 l wody i lekko gotujemy ją do miękkości około 15 min. Między czasie kroimy drobno koperek wcześniej umyty. Ogórka kroimy jak marchewkę w plasterki a później w słupki. Na patelni topimy masło i wkładamy mąkę mieszamy. Do gotującej się marchewki dokładamy kostkę rosołową, ogórka i koper z ogórków nie poszatkowany ponieważ potrzebujemy jego smak a przed wrzuceniem świeżego kopru wyjmujemy go. Pod koniec jej gotowania dodajemy koperek gotujemy 1 min po czym dokładamy zawiesinę i pod sam koniec gotowania maślankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawa uniwersalna.

Porady

Świerzego kopru nie musimy szatkować całego wystarczą tylko listki, natomiast łodygi (są twarde) można potraktować ja koper z ogórków, włożyć wcześniej by wydobyć smak i wyjąć. Zupę można podać z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować