Maślane ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasto a'la drożdżówka przez dodatek sera do śliwek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Suche składniki:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru + opakowanie cukru waniliowego
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Mokre składniki:
    1 szklanka maślanki
    3 jajka
    0,5 szklanki masła stopionego
    Dodatki:
    250 g twarogu tłustego
    1 łyżka miodu
    Skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami

Maślane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Osobno wymieszać składniki mokre i suche. Do części mokrej dodajemy składniki suche i za pomocą łyżki mieszamy delikatnie i nie za długo. Na wierzch układamy połówki śliwek i biały ser rozgnieciony widelcem i wymieszany z miodem i skórką z cytryny. Zapiekamy w 180°C przez 50 minut do suchego patyczka.

Porady

Wszystkie składniki mokre muszą być w temperaturze pokojowej żeby uniknąć zakalca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować