Maślane z owocami lata

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Owoce z ogrodu zainspirowały mnie do wymyślenia tego ciasta - połączenie słodyczy ciasta i bezy z kwaskowatym smakiem owoców

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szkl mąki
    kostka masła
    1 niepełna szkl cukru
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    skórka otarta z połowy cytryny
    3 żółtka
    Dodatkowo:
    po garści czarnych i czerwonych porzeczek oraz czerwonego agrestu
    2 łyżki bułki tartej
    3 białka
    łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru pudru

Maślane z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślane z owocami lata 1. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażalnika na pół godziny, drugą wyłożyć blaszkę 25x25cm formując 2 cm brzegi i też schłodzić. Owoce umyć, osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć owoce.
  • Maślane z owocami lata 2. Białka ubić z resztą cukru pudru i wyłożyć na owoce.
  • Maślane z owocami lata 3. Zamrożone ciasto zetrzeć na tartce jarzynowej na bezę. Piec w 150*C z termoobiegiem przez godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy