Maślane różyczki

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Maślane różyczki : ciasteczka w sam raz na popołudniową herbatkę lub kawę, idealne jako przekąska-by róże były np. czerwone należy dodać do ciasta czerwony barwnik w płynie lub w proszku. Ja najbardz

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    -200 g masła,
    -220 g mąki pszennej,
    -220 g mąki krupczatki,
    -3 żółtka,
    -3/4 szklanki cukru pudru,
    -szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Maślane różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Składniki należy wyrobić ciasto na kruche, uformować kulę i włożyć w worek foliowy ,schować do lodówki na godzinę .Następnie wałkować na płaski placek , z którego wykrawamy koła szklanką lub podobnym naczyniem i układamy jeden za drugim koła tak by lekko nachodziły na siebie koniuszkami. Zwijamy koła (wzdłuż krótszego brzegu) w luźny rulon. I przecinamy w połowie tak by z jednego rulonu powstały dwie róże. Dość szybko formujemy powstałe płatki gdyż ciasto może zacząć się kleić należy je lekko docisnąć i postawić na blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować