Maślane pierogi z rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaj z solą, na środku zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej wodę raz olej .
Wyrób ciasto przez ok. kwadrans.
Gdy ciasto będzie za rzadkie – podsyp mąką, gdy za sztywne – dodaj trochę wody. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by ciasto odpoczęło.
Ciasto cienko rozwałkuj i wykrój kółka szklanką.
Szalotki obieramy i kroimy w kostkę razem ze szczypiorkiem.
Rydze oczyszczamy i myjemy .
Kroimy na kawałeczki i przesmażamy na patelni na 1 łyżce masła razem z szalotką .Mielimy maszynką z dużymi otworami razem z jajkami. Dodajemy posiekany szczypior. Wymieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli . Wkładamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 3minut.
Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek, pojedynczo ,aby się nie skleiły.
Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę na maśle z dodatkiem oleju.
Okraszamy tym pierogi.
Komentarze