Maślane pierogi z rydzami

4.48 (191 ocen)

Pyszne pierogi z farszem z rydzów smażonych na maśle z szalotkami

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszenne
    ¾ szklanki gorącej wody
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    Szczypta soli
    Na farsz:
    0,5 kg rydzów świeżych
    2 jajka ugotowane na twardo
    1 szklanka szalotek
    1 pęczek szczypiorku
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    do polania pierogów:
    1 duża cebula
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Maślane pierogi z rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z solą, na środku zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej wodę raz olej .
    Wyrób ciasto przez ok. kwadrans.
    Gdy ciasto będzie za rzadkie – podsyp mąką, gdy za sztywne – dodaj trochę wody. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by ciasto odpoczęło.
    Ciasto cienko rozwałkuj i wykrój kółka szklanką.
    Szalotki obieramy i kroimy w kostkę razem ze szczypiorkiem.
    Rydze oczyszczamy i myjemy .
    Kroimy na kawałeczki i przesmażamy na patelni na 1 łyżce masła razem z szalotką .Mielimy maszynką z dużymi otworami razem z jajkami. Dodajemy posiekany szczypior. Wymieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
    Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli . Wkładamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 3minut.
    Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek, pojedynczo ,aby się nie skleiły.
    Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę na maśle z dodatkiem oleju.
    Okraszamy tym pierogi.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rydze Szalotka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować