Maślane paluchy z pieprzem cytrynowym i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowe pieczywo w formie długich paluchów drożdżowych z pistacjami i cytrynowym pieprzem.
Paluchy po upieczeniu przyjemnie chrupią i świetnie smakują same jak i z sosem np. serowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    150 ml roztopionego masła
    200ml wody gazowanej
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    4 łyżki posiekanych drobno pistacji

Maślane paluchy z pieprzem cytrynowym i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże oraz przyprawy wsypać do miski, przemieszać.
    Wlać masło, wodę i sok z cytryny.
    Wsypać pistację.
    Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce na 60 min.
  • 2. Po upływie czasu, ciasto ponownie wyrobić, podzielić na małe kawałki.
    Z każdego kawałka formować podłużnego palucha.
  • 3. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy