Maślane kruszynki z różaną marmoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, kruchutkie maślane ciasteczka z nutą waniliowo-migdałowego posmaku przełożone różaną marmoladą to wspaniała propozycja dla każdego łasucha. Najlepiej smakują świeże, prosto z piekarnika, znikają w mgnieniu oka. Ciasteczka nie zawierają jajek.

  • 40 min

Składniki:

  • -130 g miękkiego masła dobrej jakości
    -1 niepełna szklanka mąki pszennej
    -4 łyżki cukru pudru
    -1 opakowanie (16 g) cukru migdałowego
    -1 buteleczka (10 ml) aromatu waniliowego
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -100 g marmolady różanej

Maślane kruszynki z różaną marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz marmolady) i zagniatamy na jednolitą, gładką masę.
  • 2. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy niewielkie kuleczki, następnie spłaszczamy je palcami.
  • 3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 min w 180 stopniach.
  • 4. Kiedy się upieką, na połowę z nich (jeszcze ciepłych) wykładamy marmoladę łyżeczką i wyrównujemy. Przykrywamy kolejnym ciasteczkiem.
  • 5. Ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy