Maślane jaglanki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Zdrowa i smaczna przekąska.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    Mąka pszenna 4 szklanki
    Szczypta soli
    Masło 25 dag
    Żółtka jaja 4 szt.
    Maślanka 1 szklanka
    Drożdże 3 dag
    Składniki na farsz:
    Kasza jaglana 2 szklanki
    Jajka 1 szt.
    Cukier do smaku
    Imbir do smaku
    Cynamon do smaku

Maślane jaglanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie farszu:
    Kaszę wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku.
    Wykonanie:
    Mąkę, masło, żółtka, maślankę dobrze posiekać. Następnie dodać sól i rozdrobnione drożdże i wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto położyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na stolnicy, wycinać kwadraty, nakładać wcześniej przygotowany farsz i dobrze zlepić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy