Doskonałe w smaku drożdżówki , po brzegi wypełnione tartymi jabłkami z nutą cytryny i kardamonu . Doskonale sprawdzą się na deser bądź drugie śniadanie :)
Maślane drożdżówki z jabłkami z nutą cytryny , kardamonu i goździków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia .
2.Do mąki dodaję zaczyn , żółtka , jogurt ,cukier , cukier z wanilią , zarabiam ciasto , dodaję roztopione masło , zagniatam ciasto do momentu gdy zacznie odstawać od ręki . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia .
3.Jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , dodaję do nich kisiel , cukier , skórkę z cytryny , kardamon , goździki , mieszam .
4.Ciasto wałkuję na prostokąt , po całości rozkładam przygotowane jabłka , zwijam w rulon . Rulon kroję na 12 części .
5.Rulony , farszem do góry układam na blasze , pozostawiam na około 15 minut aby podrosły . Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni .
Komentarze