Maślane drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny początek dnia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pół kg mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
    - 1/3 kostki świeżych drożdży
    - 4 łyżki cukru
    - 1 szkl ciepłego mleka
    - 3 jajka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1/4 kostki miękkiego masła
    + żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jajko Śniadanie

Maślane drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połową mleka. Napęczniały rozczyn wlać do miski z resztą składników i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować nie duże kuleczki i ułożyć na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
    Bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec przez 15-20 min w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować