Maślane ciasto z żelką owocową i warstwą likieru słony karmel

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

ciasto nie jest przesłodzone, a alkohol dodaje mu charakteru. Wypróbujcie i przekonajcie się sami!

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód maślany:
    180g masła 82%
    130g cukru
    3 jajka
    40g mąki ziemniaczanej
    250g mąki tortowej
    2 łyżki cukry waniliowego domowej roboty
    8-10 łyżek wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny

    Żelka z czerwonych owoców:
    1kg czerwonych owoców świeżych lub mrożonych do uzyskania Ok 800g puree owocowego (u mnie maliny, truskawki i czerwona porzeczka)
    130-150g cukru w zależności czy chcemy słodszą opcję czy lekko kwaskowatą (im więcej porzeczek dodamy tym można dać więcej cukru)
    25g żelatyny w proszku+ zimna woda do zalania i napęcznienia

    Krem śmietanowy:
    20g żelatyny w proszku+ zimna woda do zalania i napęcznienia
    3/4 op. śmietanki 36% (Ok. 400ml)
    250g śmietany kwaśnej 18% (2 łyżki odłożyć do osobnej miski)
    4 łyżki cukru pudru

    Warstwa likierowa:
    10g żelatyny w proszku+ zimna woda do zalania i napęcznienia
    3/4 szkl. (200ml) likieru słony karmel
    150ml śmietanki 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Likiery

Maślane ciasto z żelką owocową i warstwą likieru słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i cukry utrzeć na puszystą masę. Gdy masło jest utarte zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo jajka. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszać. Partiami przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać na zmianę z wodą. Po każdym dodaniu wymieszać ręcznie szpatułą. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i wmieszać w ciasto.
  • 2. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach góra-dół 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • 3. Przygotować żelkę: zagotować owoce z cukrem. W osobnej misce zalać żelatynę zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Owoce po zagotowaniu zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Przelać mus do garnka, ponownie zagotować i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Masę odstawić do wystudzenia, aż zacznie tężeć.
  • 4. Tężejącą żelkę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki i schłodzić, aż galaretka całkowicie stężeje.
  • 5. Śmietankę ubić na sztywno z cukrami. Żelatynę na krem zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Rozpuścić żelatynę i zahartować ją przed dodaniem do kremu. Rozpuszczoną żelatynę dodać do 2 łyżek kwaśnej śmietany i wymieszać. Całość wlać do śmietany kwaśnej i wymieszać.
  • 6. Masę żelatynową dodać do ubitej śmietanki. Krem wylać na stężałą żelkę i schłodzić w lodówce.
  • 7. Masa alkoholowa: żelatynę namoczyć w ziemnej wodzie i odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje zalać ją wrzątkiem i rozpuścić. Wlać śmietankę i likier słony karmel, wymieszać i wstawić do lodówki, aż zrobi się gesty sos. Masę likierową wylać na ciasto i dobrze schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować