Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem masła i prawdziwej wanilii oraz soczystymi letnimi owocami. Po prostu pyszne ciasto jak u babci.
2 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm
7 jajek
1,5 szklanki cukru
ziarna z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
kieliszek białego rumu
200 g roztopionego masła
1,5 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki typ 405
Szczypta soli
Maślane ciasto z kruszonką i owocami(morele, wiśnie, maliny, mango) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka:
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wkładamy do zamrażarki.
Ciasto:
Jajka, cukier kryształ, ziarna wanilii, sól oraz rum umieszczamy w misce. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy świeże owoce. Ja ułożyłam podwójne pasy z moreli, wiśni, malin i mango.
Owoce posypujemy schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Komentarze