Maślane ciasto z kruszonką i owocami(morele, wiśnie, maliny, mango)

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem masła i prawdziwej wanilii oraz soczystymi letnimi owocami. Po prostu pyszne ciasto jak u babci.

  • 2 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm
    7 jajek
    1,5 szklanki cukru
    ziarna z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
    kieliszek białego rumu
    200 g roztopionego masła
    1,5 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 szklanki mąki typ 405
    Szczypta soli

    kruszonka:
    pół szklanki mąki
    50 gramów zimnego masła
    3 łyżki cukru



    owoce: morele, wiśnie, maliny, mango
    Cukier puder do posypania przed podaniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Maślane ciasto z kruszonką i owocami(morele, wiśnie, maliny, mango) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Kruszonka:
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wkładamy do zamrażarki.

    Ciasto:
    Jajka, cukier kryształ, ziarna wanilii, sól oraz rum umieszczamy w misce. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na ciasto wykładamy świeże owoce. Ja ułożyłam podwójne pasy z moreli, wiśni, malin i mango.

    Owoce posypujemy schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
    Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować