Maślane ciasteczka z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wanilię i mąkę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie na stolnicy partiami rozwałkować ciasto o grubości ok. 0.5 cm a następnie za pomocą foremki o kształcie koła wykrawać ciasteczka. Pieczenie ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciastka powinny być lekko rumiane. Następnie jedno ciasteczko smarować masą kajmakową i nakryć drugim ciastkiem, lekko dociskając. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i zrobić esy- floresy na ciastkach.
Porady
Ciasteczka są bardzo kruche a więc należy je dokładnie wystudzić za nim będziemy je przekładać z foremki.
Komentarze