Maślane ciasteczka z masą kajmakową

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka na jeden kęs, w sam raz do porannej kawy

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    35 dag masła
    2 żółtka
    10 dag cukru pudru
    Kilka kropel extraktu z wanilii

    Ok. 2-3 łyżki masy kajmakowej
    1/2 czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Maślane ciasteczka z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wanilię i mąkę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie na stolnicy partiami rozwałkować ciasto o grubości ok. 0.5 cm a następnie za pomocą foremki o kształcie koła wykrawać ciasteczka. Pieczenie ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciastka powinny być lekko rumiane. Następnie jedno ciasteczko smarować masą kajmakową i nakryć drugim ciastkiem, lekko dociskając. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i zrobić esy- floresy na ciastkach.

Porady

Ciasteczka są bardzo kruche a więc należy je dokładnie wystudzić za nim będziemy je przekładać z foremki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować