Maślane ciasteczka z makiem

5 (147 ocen)

  • 30 min

Kruchutkie pachnące prawdziwym masłem z odrobiną maku, proste do wykonania, potrzebna jest tylko maszynka do ciastek, wystarczy zmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • Na dużą blachę ciastek
    25 dag mąki pszennej
    20 dag masła 82%
    50 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka śmietany 18%
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka suchego maku
    Kilka kropel aromatu śmietankowego
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Maślane ciasteczka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pggeht 1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

    Miękkie masło włożyć do miski, ucierać mikserem do uzyskania jasnego puchu, w trakcie wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować.
  • image-1ahyu6r 2. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej bo zrobi się twarde a ma być o konsystencji plasteliny aby ładnie przechodziło przez maszynkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy porcjami na maszynki i wyciskamy ciastka na blachę wyłożoną pergaminem.
  • image-1p79g5m 3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy 10-12 minut, należy je pilnować aby się nie przypaliły, maja być o lekko złotym rumieńcu. Ciastka wyciągamy z pieca i studzimy na blasze.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować