Maślane ciasteczka orzechowe

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki. Jedne z lepszych maślanych ciastek jakie kiedykolwiek jadłam. Mocno orzechowe i kruche, wręcz rozpływające się w ustach.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
    ½ szkl. cukru
    1 duże żółtko
    szczypta soli
    2/3 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
    25 połówek orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Maślane ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtko, miksować. Wsypać przesianą mąkę i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy i wmieszać je do masy.
  • 2. Z ciasta formować około 25 ciastek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w piekarniku się rozpłyną, nie martwcie się :D tak ma być) Na środek każdego wcisnąć połówkę orzecha włoskiego.
  • Pieczenie ciasteczek 3. Blaszkę z ciastek umieścić w piekarniku rozgrzanym do 160 st.C i piec około 15-20 minut.
  • Upieczone ciasteczka 4. Wyjąć i odstawić na chwilkę do zastygnięcia ( przed ściąganiem ciastek z blaszki trzeba poczekać, ponieważ są bardzo kruche.) Gdy lekko przestygną delikatnie ściągnąć je z blaszki i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować