Maślane ciasteczka „motylki”

0 (0 ocen)

Takie małe, a takie pyszne ;)

Składniki:

  • - 120 g miękkiego masła;
    - 1/2 szklanki cukru pudru;
    - 1 łyżka soku z cytryny;
    - aromat waniliowy;
    - 1 duże jajko;
    - 2 szklanki mąki;
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - szczypta soli.

Maślane ciasteczka „motylki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj jajko i zmiksuj. Stopniowo wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość połącz. Pod koniec wsypywania mąki, ciasto zacznij wyrabiać ręką. Składniki dokładnie połącz (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką).
    Uformuj kulkę, owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 30 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkowuj i wytnij dowolne kształty.
    Piecz ciasteczka przez 8-10 minut w temperaturze 180ºC.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy