Maślane ciasteczka imbirowe

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Mój syn Igor (4 lata) i mąż uwielbiają kruche ciasteczka więc robimy je często. Znikają jeszcze szybciej niż się je robi.... najczęściej jeszcze gorące prosto z blachy. To moje trzecie podejście do zrobienia im zdjęcia... mąż i syn za każdym razem byli szybsi ;)

  • 60 min

Składniki:

  • (na 1,5 blachy)
    100g miękkiego masła
    110g mąki pszennej tortowej
    110g mąki krupczatki
    2 żółtka
    70g cukru pudru
    łyżeczka mielonego imbiru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Maślane ciasteczka imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wszystkich składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować w kulę, zawinąć folią spożywcza i włożyć do zamrażalki na 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty ciasteczek i układać je4 na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 15 minut, do uzyskania złocistego, przyrumienionego koloru. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować