Maślane ciasteczka dwukolorowe

4.98 (183 ocen)

  • 30 min

Idelane ciasteczka np. na Dzień Matki !!

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
    250 g masła
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka kakao
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.98 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ciasteczka maślane

Maślane ciasteczka dwukolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy. Dodajemy makę przesianą przez sito oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i łyżkę śmietany.
  • 2. Tak przygotowane ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 3. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na placki o grubości 0,5 cm i szklanką wykrawamy kółka.
  • 4. Foremką w kształcie serca (lub innym dowolnym) wykrawamy środek. W to miejsce wklejamy serce drugiego koloru.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować