Maślane ciasteczka

0 (0 ocen)

Ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Są bardzo proste w przygotowaniu, niesamowicie maślane i pachnące. Nadają się do herbaty, kawy czy kakao:)

Składniki:

  • 120 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    150 g mąki
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego lub innego

Maślane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto ( można użyć miksera).
  • Maślane ciasteczka 2. Z wyrobionego ciasta formować niewielkie kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem w niewielkiej odległości od siebie, widelcem formować wzorek.
  • Maślane ciasteczka 3. Piec w temp 180 st. C ok 15-20 min ( aż się zrumienią). Ciastka można przechowywać np w pojemniku, puszce.

Porady

Można zrobić wersję czekoladową ciasteczek - wówczas odejmujemy mąki ( ok 20-30 g) i zastępujemy tą ilość kakaem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy