Maślane bułeczki z pestkami dyni i siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne domowe bułeczki o pysznym smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ZACZYN:
    50 g drożdży świeżych
    0,5 szklanki wody
    łyżeczka cukru
    3 kopiaste łyżki mąki pszennej

    CIASTO:
    500 g mąki pszennej typ 650
    szklanka mleka
    50 g roztopionego masła
    0,5 szklanki siemienia lnianego
    0,5 szklanki pestek dyni
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Pesto

Maślane bułeczki z pestkami dyni i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
  • 2. Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą w dużej misce. Następnie dodajemy zaczyn, letnie mleko i rozpuszczone masło.
  • 3. Ciasto dokładnie wyrabiamy około 4 minut, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • trgbsg 4. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy około 2 minut i na lekko naoliwionym blacie formujemy z ciasta coś na kształt rolady. Naszą roladę kroimy na ok. 10 plastrów, które układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową.
  • 5. Bułeczki pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach. Na ostatnie 10 minut dobrze jest przełożyć bułeczki na drugą stronę, aby od spodu także się zarumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować