Maślane bułeczki z pestkami dyni i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYN: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
2.Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą w dużej misce. Następnie dodajemy zaczyn, letnie mleko i rozpuszczone masło.
3.Ciasto dokładnie wyrabiamy około 4 minut, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
4.Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy około 2 minut i na lekko naoliwionym blacie formujemy z ciasta coś na kształt rolady. Naszą roladę kroimy na ok. 10 plastrów, które układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową.
5.Bułeczki pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach. Na ostatnie 10 minut dobrze jest przełożyć bułeczki na drugą stronę, aby od spodu także się zarumieniły.
Komentarze