Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

najlepiej smakują jeszcze ciepłe

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 500
    20 g świeżych drożdży
    40 g cukru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    50 g masła
    ok.270 ml mleka 3,2 %
    1 szczypta soli
    1 jajko

    Kruszonka :
    50 g miękkiego masła
    50 g mąki
    50 g cukru
    3 łyżki płatków migdałowych

    Do posmarowania :
    1 jajko
    1 łyżka wody

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym rondelku wymieszać drożdże z cukrem i odrobiną mleka.
    W grugim rondelku podgrzać mleko, roztopić masło a po chwili dodać cukier i jajko i wymieszać.
    Do miski przesiać mąkę, wlać zawartość rondelka z masłem i mlekiem i wyłożyć podrośnięty zaczyn drożdżowy.
    Wyrobić gładkie ciasto, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić ale chwilkę i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ).
    Formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
    Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy bułeczki wyrosną szybko zagnieść kruszonkę, bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypac kruszonką.
    Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
    Upieczone bułeczki wystudzić ale raczej do wystudzenia nie wytrwają.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy