Maślane bułeczki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne maślany smak świetnie smakują z kawą inką, za tymi bułeczkami przepadają dzieci dorośli owszem też. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 8 szklanek mąki
    2 szklanki ciepłego mleka
    160 g roztopionej margaryny
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    3 żółtka
    2 c. waniliowe
    2 łyżki oleju
    22 g drożdży
    1 łyżeczka soli

    Kruszonka:
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    4 łyżki masła

    1 jajko do smarowania

Maślane bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do garnka, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie odchodzące od ręki ciasto. Garnek przykryć i zostawić do wyrośnięcia około 20 minut.
    Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, położyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawić do ponownego wyrośnięcia ( około 15 minut). Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Składniki kruszonki rozetrzeć w dłoniach. Pieczemy bułeczki w temp. 180 stopni około 15 do 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy