Maślane bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekko słodkie bułeczki, łatwo się odrywają i długo zachowują świeżość. Warto je upiec w formie lub naczyniu żaroodpornym, wtedy utrzymują ładny kształt.

Dość szybko się je robi i są puchate. Idealne z konfiturą lub samym masłem.
Leciutkie jak chmurka ☁️

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125ml letniego  mleka,
    ¼ szklanki cukru,
    2 jajka,
    50g masła roztopionego i przestudzonego
    23g świeżych drożdży,
    300g mąki pszennej typ 450+ do podsypania
    1/2 łyżeczki soli,

    Do posmarowania:
    2 łyżki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Maślane bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, drożdże wkruszyć i wymieszać i przykryć na 15 min.
  • 2. Jajka ubić z resztą cukru na puszystą masę, następnie dodać resztę składników i zagnieść na jednolite ciasto. Będzie dość klejące.
  • 3. Ciasto przykryć na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie. Ciasto podzielić na 12-15 bułeczek, uformować w kule i kłaść w niewielkich odstępach od siebie na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
  • 4. Przykryć bułki na 10 min. Po tym czasie posmarować bułki roztopionym masłem i włożyć do nagrzanego do 200 st. góra-dół piekarnika i piec około 15 min. na złoto.
  • 5. Po upieczeniu posmarować resztą roztopionego masła
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować