Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, kruche bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są inne niż zwykłe pszenne, ale równie smaczne :)

  • 60 min

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
    250 g mąki kukurydzianej
    300 g mąki pszennej
    2 jajka
    1 szklanka ciepłego mleka
    200 g masła
    1 łyżeczka soli
    sezam i mak do posypania

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane 1. Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy