Maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej rozpuść w ½ szklanki ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2 żółtka i jedno całe jajko roztrzep za pomocą widelca. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, ½ szklanki mleka, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz szczyptę soli, tak by powstało gładkie ciasto. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę.
Następnie z ciasta uformuj małe bułeczki i układaj na blaszce wysmarowanej margaryną i potrzepaną bułką tartą. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut. A w tym czasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Komentarze