Maślane bułeczki:
600 g mąki pszennej
50 g drożdży
70 g roztopionego masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
50 g mąki
50 g miękkiego masła
50 g cukru
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)
Sposób przygotowania przepisu:
Maślane bułeczki
1.
Drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej rozpuść w ½ szklanki ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2 żółtka i jedno całe jajko roztrzep za pomocą widelca. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, ½ szklanki mleka, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz szczyptę soli, tak by powstało gładkie ciasto. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę.
Następnie z ciasta uformuj małe bułeczki i układaj na blaszce wysmarowanej margaryną i potrzepaną bułką tartą. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut. A w tym czasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze