Maślane bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bułeczki są mięciutkie i puszyste, po prostu rozpływają się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Maślane bułeczki:
    600 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    70 g roztopionego masła
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli

    Kruszonka:
    50 g mąki
    50 g miękkiego masła
    50 g cukru
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)

Maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej rozpuść w ½ szklanki ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2 żółtka i jedno całe jajko roztrzep za pomocą widelca. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, ½ szklanki mleka, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz szczyptę soli, tak by powstało gładkie ciasto. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę.
    Następnie z ciasta uformuj małe bułeczki i układaj na blaszce wysmarowanej margaryną i potrzepaną bułką tartą. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut. A w tym czasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.
    Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy