Maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włóż drożdże, dodaj cukier i całość rozgnieć widelcem. Dodać 5 łyżek ciepłego mleka. Odstawić do podwojenia objętości.
2.Wlać mleko do rondla, dodać masło. Rozpuść maso na małym ogniu.Wystudzić do temp. pokojowej.
3.Obie mąki i sól przesiać do miski. Dodać mleko z masłem, oraz wyrośnięte drożdże.Wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
4.Na stolnicy posypanej mąką, wyrobić wyrośnięte ciasto. Uformować wałek o średnicy 4cm i pokroić go na 12 części.
5.Uformować bułeczki, położyć na blasze wyłożonej pergaminem.Ostrym nożem zrobić nacięcia.Odstawić do wyrośnięcia (20 min.) Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni.
6.Bułki posmarować roztopionym masłem, posypać przyprawami.Piec 20 minut
Komentarze