Maślane bułeczki

0 (0 ocen)

Szybkie, smaczne i chrupiące bułeczki.

Składniki:

  • 1/2 kg pszennej mąki (typ 480)
    1 czubata łyżki kukurydzianej
    10 dag masła
    3 dag świeżych drożdży
    1 szklanka mleka (250 ml)
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka cukru


    Posypka:
    czarnuszka
    sezam
    czubryca czerwona i zielona

Maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włóż drożdże, dodaj cukier i całość rozgnieć widelcem. Dodać 5 łyżek ciepłego mleka. Odstawić do podwojenia objętości.
  • 2. Wlać mleko do rondla, dodać masło. Rozpuść maso na małym ogniu.Wystudzić do temp. pokojowej.
  • 3. Obie mąki i sól przesiać do miski. Dodać mleko z masłem, oraz wyrośnięte drożdże.Wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 4. Na stolnicy posypanej mąką, wyrobić wyrośnięte ciasto. Uformować wałek o średnicy 4cm i pokroić go na 12 części.
  • 5. Uformować bułeczki, położyć na blasze wyłożonej pergaminem.Ostrym nożem zrobić nacięcia.Odstawić do wyrośnięcia (20 min.) Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni.
  • 6. Bułki posmarować roztopionym masłem, posypać przyprawami.Piec 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy