Maślane babeczki z borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
do misy malaksera wsyp mąki i cukier dodaj masło wbij żółtko ,zmiksuj krótko. Ciast zawiń w folię spożywcą i na godzinę schowaj do lodówki.
2.Borówki przełóż do rondelka ,dodaj cukier żelujący i gotuj na bardzo małym ogniu, do momentu aż owoce zmiękną i zrobi się dżem.
Zdejmij z ognia i postaw w chłodne miejsce.
3.Podziel ciasto na 2 części.
Schłodzone ciasto rozwałkuj , wycinaj foremką ,wylepiaj ciastem foremkę , łyżeczką nabierz porcję dżemu i przełóż na babeczkę .
4.Następnie drugą część ciasta rozwałkuj wycinaj foremką i przykrywaj babeczkę .
Natnij górę babeczki ostrym nożem.
Babeczki piecz w 190 stopniach 15 minut.
Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.
Komentarze