Maślane babeczki z borówką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Proste w przygotowaniu i smaczne babeczki z borówkami, posypane obficie cukrem pudrem , popijane popołudniową herbatką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche :

    mąka pszenna 1,5 szklanki
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    200 gram masła
    2 łyżki cukru pudru


    borówki 1,5 szklanki
    cukier żelujący 4 łyżki


    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Maślane babeczki z borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :

    do misy malaksera wsyp mąki i cukier dodaj masło wbij żółtko ,zmiksuj krótko. Ciast zawiń w folię spożywcą i na godzinę schowaj do lodówki.
  • 2. Borówki przełóż do rondelka ,dodaj cukier żelujący i gotuj na bardzo małym ogniu, do momentu aż owoce zmiękną i zrobi się dżem.
    Zdejmij z ognia i postaw w chłodne miejsce.
  • 3. Podziel ciasto na 2 części.
    Schłodzone ciasto rozwałkuj , wycinaj foremką ,wylepiaj ciastem foremkę , łyżeczką nabierz porcję dżemu i przełóż na babeczkę .
  • 4. Następnie drugą część ciasta rozwałkuj wycinaj foremką i przykrywaj babeczkę .
    Natnij górę babeczki ostrym nożem.
    Babeczki piecz w 190 stopniach 15 minut.
    Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować