REKLAMA

Maślana i puszysta chałka z kruszonką i daktylami

wyświetlono: 118 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 1

Na podwieczorek upiekłam pyszną chałkę, taką na maśle z mnóstwem kruszonki. Z tej receptury wyszło mi dwie średnie chałki, ale można upiec jedną większą. Dodatek daktyli sprawia, że chałka jest słodziutka i pachnąca. Upieczcie taką chałkę.

opublikowany: 30.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    pół szklanki ciepłego mleka

    Na ciasto:
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    3 szklanki mąki tortowej
    5 dag masła 82 %
    10 dag daktyli suszonych

    Na kruszonkę:
    5 dag zimnego masła 82 %
    5 dag cukru
    10 dag mąki tortowej


    Dodatkowo:
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
    kilka łyżek zimnego mleka do posmarowania chałki
Ocena:

(średnia 4.8 z 5 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Maślana i puszysta chałka z kruszonką i daktylami?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
  • 2. Ciasto: Daktyle kroimy na dowolne kawałki. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy utarte jajka, pokrojone daktyle, rozczyn i masło, następnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Gdyby ciasto podczas zagniatania okazało się twarde to dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to można dosypać mąki. Ilość płynów zależy od wilgotności naszej mąki. Tak wykonane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Masło powinno być zimne z lodówki. Kruszonkę wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
  • 4. Formowanie chałki: Z tego ciasta można uformować dwie chałki mniejsze lub jedną większą. Ja formowałam dwie. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą część na trzy części, toczymy wałki i zaplatamy jak warkocz. Chałki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 15 minut, żeby podrosły. Po tym czasie smarujemy zimnym mlekiem i obficie posypujemy kruszonką.
  • 5. Pieczenie: Następnie tak wykonane chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia zrumienienia się przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy.
  • 6. Podanie: Upieczoną chałkę studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi dwie spore chałki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE