Maślana chałka

  • wyświetlono: 1344 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Chałka to tradycyjny lekko słodki wypiek żydowski. Świetnie smakuje z masłem, dżemem oraz bez żadnych dodatków. Pyszna jest lekko ciepła zaraz po upieczeniu, a także na drugi dzień.

anemon
  • 165min

Składniki

mąka pszenna typ 650 - 4 szk.
drożdże świeże - 20 g
ciepłe mleko - 1 szk.
jajko - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
cukier aromatyzowany wanilią - 80 g
masło - 60 g
sól - ½ łyżeczki

PONADTO:
żółtko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Maślana chałka

  • 1. Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko, sól. Wlewam letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem i roztopione i przestudzone masło. Całość miksuję, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Delikatnie oprószam mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • Maślana chałka2. Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Dzielę na pięć równych części. Z każdej części formuję wałeczek jednakowej długości, grubszy po środku, a zwężający się przy końcach.
  • Maślana chałka3. Górne końce pięciu wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz, przekładając skrajny wałeczek do środka, raz lewy, raz prawy.
  • Maślana chałka4. Następnie łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Oba końce chałki delikatnie podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
  • Maślana chałka posmarowana żółtkiem5. Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Gdyby zbyt mocno przypiekała się od góry, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia.

Porady

*z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylakuchnia żydowskana drożdżachchałka drożdżowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-21oe7ix

Dodane przez: karolinaholly

SŁODKA CHAŁKA

Wspaniała domowa chałka, smakuje...

Domowa chałka

Dodane przez: zzewa

Domowa chałka

Pyszna domowa chałka to super propozycja...

Pyszna chałka, gotowa po upieczeniu

Dodane przez: Mysiunia

Chałka

Smaczna, słodka chałka, doskonała...

chałka żyrafa

Dodane przez: Mroofinka

Chałka żyrafa

Tradycyjna lekko słodka chałka...

Chałka z krusoznką.

Dodane przez: Kamciss

Chałka.

Mój pierwszy taki wypiek i z pewnością...

Chałka

Dodane przez: Joatar

Chałka

Dziś wieczorem zrobiłam pyszną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE