Maślana chałka

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz. 45 min

Chałka to tradycyjny lekko słodki wypiek żydowski. Świetnie smakuje z masłem, dżemem oraz bez żadnych dodatków. Pyszna jest lekko ciepła zaraz po upieczeniu, a także na drugi dzień.

  • 2 godz. 45 min

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 4 szk.
    drożdże świeże - 20 g
    ciepłe mleko - 1 szk.
    jajko - 1 szt.
    żółtko - 1 szt.
    cukier aromatyzowany wanilią - 80 g
    masło - 60 g
    sól - ½ łyżeczki

    PONADTO:
    żółtko - 1 szt.
    mleko - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Maślana chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko, sól. Wlewam letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem i roztopione i przestudzone masło. Całość miksuję, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Delikatnie oprószam mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • Maślana chałka 2. Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Dzielę na pięć równych części. Z każdej części formuję wałeczek jednakowej długości, grubszy po środku, a zwężający się przy końcach.
  • Maślana chałka 3. Górne końce pięciu wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz, przekładając skrajny wałeczek do środka, raz lewy, raz prawy.
  • Maślana chałka 4. Następnie łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Oba końce chałki delikatnie podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
  • Maślana chałka posmarowana żółtkiem 5. Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Gdyby zbyt mocno przypiekała się od góry, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia.

Porady

*z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować