Maślana bułeczka

0 (0 ocen)

Z przepisu wychodzą dwie średnie lub jedna większa bułeczka.

Składniki:

  • 30 g drożdży,świeżych
    1 szklanka ciepłego mleka
    500 g mąki
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    szczypta soli
    50 g masła,roztopionego
    mak,sezam,czarnuszka do posypania

Maślana bułeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkrusz do mleka,dodaj 1 łyżkę cukru i połowę mąki.Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Żółtka i jedno jajko u trzyj z pozostałym cukrem.
    Gotowy rozczyn wymieszaj z masą jajeczną,masłem i pozostałą mąką.Zagnieć gładkie ciasto.
    Przykryj je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte już ciasto zagnieć,podziel na 6 części. Z każdej części uformuj wałeczek,łącz je po 3 i zapleć jak warkocz. Gotowe ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki będą gotowe posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp np makiem.
    Piecz w 200 C przez ok 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy