Maślaki- ziemniaczane grzyby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie umyć,włożyć do garnka,zalać wodą posolić i ugotować na półmiękko.Wystudzić pod bieżącą zimną wodą.
Z ziemniaków ściągnąć skórkę i bardzo ostrym nożykiem wycinać grzyby,zaczynając od nacięcia ziemniaków w połowie dookoła jego szerokości,a następnie formując korzonek obieramy tak jakbyśmy obierali ziemniaka tylko troszkę grubiej do uformowanego już kapelusza.
2.Żółtko roztrzepać widelcem i przy pomocy pędzelka posmarować nim kapelusze, końcówki korzonków także posmarować żółtkiem i obtoczyć w posiekanym koperku
3.Do oliwy z oliwek dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do ziemniaków,wymieszać.
Grzyby maślaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać je oliwą z czosnkiem i przyprawą przykryć pokrywą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 15-20 minut.Smacznego.
Komentarze