Maślaki- ziemniaczane grzyby

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zamiast tradycyjnych ziemniaków do mięska i surówki podałam ziemniaki-grzybki,było pysznie,efektownie i inaczej.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków różnej wielkości
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    1 żółtko
    świeży koperek
    przyprawa do ziemniaków
    sól

Maślaki- ziemniaczane grzyby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie umyć,włożyć do garnka,zalać wodą posolić i ugotować na półmiękko.Wystudzić pod bieżącą zimną wodą.
    Z ziemniaków ściągnąć skórkę i bardzo ostrym nożykiem wycinać grzyby,zaczynając od nacięcia ziemniaków w połowie dookoła jego szerokości,a następnie formując korzonek obieramy tak jakbyśmy obierali ziemniaka tylko troszkę grubiej do uformowanego już kapelusza.
  • 2. Żółtko roztrzepać widelcem i przy pomocy pędzelka posmarować nim kapelusze, końcówki korzonków także posmarować żółtkiem i obtoczyć w posiekanym koperku
  • 3. Do oliwy z oliwek dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do ziemniaków,wymieszać.
    Grzyby maślaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać je oliwą z czosnkiem i przyprawą przykryć pokrywą.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 15-20 minut.Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy