Maślaki w delikatnej zalewie, marynowane z czosnkiem

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Pierwszy raz marynowane maślaki jadłam u mojej siostry. W przepisie zamieniłam tradycyjną cebulkę na czosnek. Nadaje on grzybkom bardzo głęboki smak i aromat. Serdecznie polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • małe maślaczki
    Zalewa:
    2 szklanki wody,
    ½ szklanki octu 10 %,
    1,5 łyżki cukru,
    ½ łyżki soli,
    Dodatkowo na każdy słoik:
    kilka plasterków marchewki,
    1 ząbek czosnku,
    kulki ziela angielskiego,
    liść laurowy,
    gorczyca,
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Maślaki w delikatnej zalewie, marynowane z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaki przebrać i oczyścić. Odciąć nóżki, z większych kapeluszy zdjąć skórkę.
  • 2. Opłukać, wrzucić do garnka z zimną wodą i zagotować. Zredukować ogień i gotować 15 minut. Ugotowane maślaki przecedzić na sicie.
  • 3. Do czystych i wyparzonych słoików wrzucić przyprawy, po 1 ząbku czosnku, po kilka plasterków marchewki. Włożyć grzyby i zalać zalewą. Szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować