Pierwszy raz marynowane maślaki jadłam u mojej siostry. W przepisie zamieniłam tradycyjną cebulkę na czosnek. Nadaje on grzybkom bardzo głęboki smak i aromat. Serdecznie polecam.
2 godz.
Składniki:
małe maślaczki
Zalewa:
2 szklanki wody,
½ szklanki octu 10 %,
1,5 łyżki cukru,
½ łyżki soli,
Dodatkowo na każdy słoik:
kilka plasterków marchewki,
1 ząbek czosnku,
kulki ziela angielskiego,
liść laurowy,
gorczyca,
Maślaki w delikatnej zalewie, marynowane z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślaki przebrać i oczyścić. Odciąć nóżki, z większych kapeluszy zdjąć skórkę.
2.Opłukać, wrzucić do garnka z zimną wodą i zagotować. Zredukować ogień i gotować 15 minut. Ugotowane maślaki przecedzić na sicie.
3.Do czystych i wyparzonych słoików wrzucić przyprawy, po 1 ząbku czosnku, po kilka plasterków marchewki. Włożyć grzyby i zalać zalewą. Szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.
Komentarze