Maślaki na włoskim cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Grzybki smakują o wiele bardziej gdy sami je zbierzemy, a następnie przygotujemy smaczne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    33 g drożdży
    200 ml letniej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka tymianku
    2 łyżki keczupu
    Wierzch:
    700 g maślaków
    300 g fileta z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    1 czerwona papryka
    1 biała cebula
    7 plastrów sera
    Pieprz
    Keczup

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Maślaki na włoskim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę, sól, oregano, tymianek, keczup. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
    Maślaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Najlepiej zrobić to wcześniej. Rozgrzewamy patelnię z olejem, podsmażamy grzyby, doprawiamy pieprzem do smaku. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy. Paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty 20*15 cm, smarujemy keczupem. Na każdym układamy maślaki, kurczaka i warzywa. Pieczemy przez 15 minut w 220*C. Przed końcem układamy ser do rozpuszczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować