Bardzo lubię chodzić po lesie i zbierać grzyby. Ich wyrazisty smak sprawia, ze trudno się im oprzeć.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Maślaki dowolna ilość
Zalewa:
1 cebula
1 l wody
1 szklanka octu
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
liście laurowe
kilka ziaren gorczycy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu prawdziwego
Maślaki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić zdjąć skórkę.Gotować około 20 min, odcedzić i przepłukać zimną wodą i powkładać do słoików. Do każdego słoika dodać krążek cebuli po jednym listku liścia laurowego. Pozostałe składniki zagotować i przelać do słoików. Dobrze zakręcić i pasteryzować około 10 min.
Porady
Maślaki można podawać jako samodzielną przekąskę, do sałatek, pieczywa, mięs, makaronu , kaszy.
Komentarze