Masełko słonecznikowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na smaczne, aromatyczne, zdrowe i pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych masełko, które świetnie zastąpi tradycyjne masło. Dodatkowo masełko słonecznikowe świetnie wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartości magnezu, witaminy E oraz witamin z grupy B.

  • 15 min

Składniki:

  • - 200 g ziaren słonecznika
    - 4 łyżki oleju z nasion słonecznika
    - 11 łyżek wody
    - 1 - 2 ząbki czosnku
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 0,5 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)
    - pieprz

Masełko słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słonecznik 1. Ziarna słonecznika prażymy na patelni i studzimy.
  • masełko 2. Następnie do rozdrabniacza dodajemy uprażony wcześniej słonecznik, 4 łyżki oleju z nasion słonecznika*, około 11 łyżek wody, czosnek, cukier brzozowy oraz sól. Wszystko miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pierzem.

    * Do przyrządzenia masełka równie dobrze nada się olej lniany lub dobry, tłoczony na zimno olej rzepakowy.
  • masełko 3. Gotowe masełko przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy