Mascarponowe kluseczki z granatem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Swego czasu przygotowywałam takie kluseczki w słonym wydaniu, więc tym razem postanowiłam odmienić i przygotować je na słodko. Smakowały zarówno mi jak i mojemu Synkowi, co mnie niezmiernie cieszy :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    250g serka mascarpone
    1 żółtko
    1/3 granatu

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    ok 140g mąki pszennej + do podsypywania

    Składniki robocze:
    1/3 łyżeczki soli+ 1 łyżeczka do gotowania
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietanki 36%
    2 łyżki cukru

    Dekoracja
    pestki granatu
    listki świeżej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Dania główne

Mascarponowe kluseczki z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na kluseczki 1. Serek mascarpone miksujemy z żółtkiem i solą. Mąkę przesiewamy, a na środek dajemy zmiksowaną masę. Siekamy całość nożem i zagniatamy ciasto. Jeżeli klei się do blatu, to delikatnie podsypujemy je mąką, ale nie przesadzając, by kluseczki nie były zbyt twarde. Rolujemy na długi, niezbyt cienki wałek i kroimy na ok 7-8mm krążki. Każdy rozpłaszczamy, nakładamy po ok 4-5 ziarenek granatu i formujemy kulkę. Każdą dobrze wyrabiamy w posypanych mąką dłoniach. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia. Ciepłe polewamy masełkiem, a na talerzu dodatkowo polewamy odrobiną śmietanki i posypujemy cukrem. Dekorujemy pozostałymi pestkami owocu i listkami świeżej mięty.

Porady

Kluseczki można nadziewać mrożonymi owocami, lub owocami które nie puszczają zbyt dużo soku, np poziomkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Mascarpone

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować