Masbahet el darvish

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta smaczna potrawa pochodzi z Libanu.

Składniki:

  • ● 25 dag ziemniaków
    ● 25 dag cukinii
    ● 25 dag ogórków
    ● 3 pomidory
    ● 40 dag mielonego mięsa
    ● 2 cebule
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 3 łyżki oleju
    ● gałka muszkatołowa
    ● rozgnieciony goździk
    ● sól, pieprz, słodka mielona papryka
    ● 800 ml wywaru mięsnego
    ● masło do formy

Masbahet el darvish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cukinie, ogórki i cebule obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, pomidory w małe kawałki, a resztę warzyw w plastry.
  • 2. Mięso oprószamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy gałką, goździkiem, solą, pieprzem i papryką.
  • 3. Warzywa wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przykrywamy mięsem, zalewamy wywarem. Pieczemy ok. 50 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy