Masala z krewetkami i makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo pyszne orientalne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:


    250 g drobnego makaronu (koraliki, małe kokardki)
    1 opakowanie mrożonych, gotowanych krewetek tygrysich (około 140 g)
    2 średnie marchewki
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    200ml mleczka kokosowego
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka przyprawy Bombay Masala
    2 cm kawałek suszonej czuszki lub mała papryczka chilli (ja dałam czuszkę)
    pół szklanki mrożonego zielonego groszku
    natka pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Masala z krewetkami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Produkty zamrożone należy odmrozić. Najlepiej wyjąć kilka chwil wcześniej odpowiednią ilość i poczekać aż odtajają. Jeśli krewetki mają pancerz koniecznie go usuńcie. Część krewetek pokrójcie, pozostawiając kilka do dekoracji ( z tych nie usuwałam pancerzyka przy ogonie)
  • 2. Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, według przepisu na opakowaniu
  • 3. Podsmażcie w rondelku cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut stale mieszając, aby się nie przypaliła, posolić. Dodać mleczko kokosowe, przyprawę masala, ostra papryczkę, krewetki oraz groszek. Gotować 5-10 minut.
  • 4. Makaron wyłożyć na talerz, we wnętrzu zrobić dołek i wlać w niego masala ( w ten sposób będzie można bardzo łatwo wymieszać go na talerzu z makaronem, możecie ewentualnie wymieszać makaron z sosem masala w rondelku, ale będzie mniej efektownie wyglądać)
    Natkę umyć i udekorować całymi lub posiekanymi liśćmi - wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować