Masala chai – indyjska herbata korzenna

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Popularny w Indiach słodki napój doskonale nadaje się na chłodne dni.

Składniki:

  • ● ok. 200 ml mleka
    ● 2 łyżki dobrej jakości czarnej herbaty liściastej lub 4 torebki ekspresowej
    ● 5 łyżeczek cukru lub miodu
    ● 1/2 łyżeczki cynamonu
    ● łyżeczka mielonego imbiru
    ● 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    ● kilka goździków
    ● 1/2 łyżeczki kardamonu
    ● szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Napoje Herbaty

Masala chai – indyjska herbata korzenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy kubek (ok. 200 ml) wody. Wsypujemy cukier, przyprawy i herbatę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty na małym ogniu.
  • 2. Do herbaty wlewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Napój przecedzamy przez sito i wlewamy do kubków. Od razu podajemy.

Porady

Do przyrządzenia napoju najlepiej użyć mleka pełnotłustego. Smak można wzbogacić, dodając np. goździki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę, szafran i anyż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować