Masa plastyczna z pianek marshmallow

4.47 (196 ocen)

  • 40 min

Masa plastyczna z pianek idealna do dekoracji ciast i tortów, nie kruszy się nie twardnieje na kamień więc łatwo się kroi, idealnie się modeluje jak z plasteliny polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 150-200 g pianki marshmallow
    400-500 g cukier puder wymieszany ze skrobią kukurydzianą proporcje 1:1 do 3:1 w zależności od konsystencji masy - (przesiany w celu uniknięcia zbrylenia)
    łyżka masła
    łyżka mleka

Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Masa plastyczna z pianek marshmallow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pianki umieszczamy w szklanej żaroodpornej misce, dodajemy mleko i masło. Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (10 - 30 sekund w zależności od mikrofali). Od czasu do czasu mieszamy.
  • 2. Do rozpuszczonych pianek dodajemy trochę skrobi wymieszanej z cukrem pudrem, ja dodaję na oko około 70 - 100 g. Dokładnie mieszamy łyżką na tym etapie możemy dodać aromaty i barwniki najlepiej w proszku.
  • 3. Porcjami dodajemy skrobię i cukier puder, aż uzyskamy gęstą masę, której nie będziemy dalej mogli mieszać łyżką. W tym momencie przekładamy masę na obsypaną stolnicę cukrem pudrem i skrobią. Aby ciasto nie kleiło się nam do rąk, ręce smarujemy je masłem, a masę obsypujemy skrobią.
  • 4. Wyrobioną plastyczną masę formujemy w kulę. Masę można od razu używać lub zawinąć w folię i schować do lodówki by użyć później. Masa służy zarówno do obłożenia tortu jak i lepienia dekoracji np. kwiatów.

Porady

Podczas pracy z masą, zostawiamy odpowiednią ilość masy do modelowania, resztę owijamy folią by nie obsychała. Masę najlepiej kłaść na kremie maślanym, gdyż dobrze się trzyma i nie naciąga wilgoci. . Ozdoby sklejamy na wodę, lukier, lub syrop cukrowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować